Curiositats de la pilota valenciana amb l’exemple de L’Home Bo de Caterva Teatre
En aquesta temporada de teatre de la Xarxa Alcover aprendrem a jugar a la pilota valenciana, però… sabem el que són els trinquets valencians? En aquesta entrada de blog us expliquem què és la pilota valenciana, què són els trinquets valencians i algunes curiositats molt interessants.
Com es juga a la pilota valenciana
La pilota valenciana és un joc autòcton del País Valencià en què dos equips formats de dos jugadors cadascú juga a llançar-se una pilota amb la mà i sota determinades regles. Per exemple, que la pilota ha de passar per sobre d’una corda.
A diferència de la pilota basca, els jugadors estan acarats i separats per una corda o per unes ratlles. A més, s’hi pot jugar al carrer o en un trinquet.
El trinquet és el lloc de joc més habitual per a les modalitats d’escala i corda i de raspall. Té forma rectangular, però el que més simbolitza un trinquet és l’escalera on asseu el públic per a veure el partit.
Curiositats i tradicions del joc de la pilota valenciana
La pilota valenciana es juga a València des d’abans de la conquesta de Jaume I. Va ser un Joc Reial per part de la Corona d’Aragó.
No obstant, va començar a considerar-se una ofesa a Déu i va estar declarat il·legal durant sis segles, del 1391 fins al 1991. A causa d’això, la ciutat de València va declarar el 14 de juny com el “Dia de la Pilota Valenciana”.
La pilota valenciana va ser un dels esports d’exhibició a les Olimpíades culturals celebrades als Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. Amb partides de galotxa, llargues i raspall.
El trinquet de Pelayo, inaugurat a 1868, és el recinte esportiu més antic d’Europa.
En 2019 van crear un videojoc gratuït de pilota valenciana anomenat ‘Trinquet’, per a jugar amb mòbils o tabletes.
L’obra l’Home bo de Caterva teatre defineix molt bé el que significa jugar a pilota
A la gira de teatre 2020/21 de la Xarxa Alcover d’aquesta temporada tenim una obra de teatre que reflecteix molt bé com és el joc de la pilota valenciana.
És “l’Home Bo” de Caterva Teatre i conta la història de tres dels més grans pilotaris valencians als anys 40 i 50.
Durant la dictadura, els trinquets es consideraven llocs de resistència, on es parlava, es pensava i es jugava en valencià.
La pilota valenciana era l’excusa per a sentir-se lliure en una època on es volia acabar amb tota singularitat.
Vols conèixer més sobre l’Home Bo? Visita aquest ENLLAÇ i no et perdis la nostra programació al web per saber quan pots gaudir de l’obra de Caterva Teatre.